Kun minusta tuli kupekolainen

Kun olimme omistajani kanssa käyneet toteamassa, että arkitottelevaisuuteni on priimaa, siirryimme vaativampiin haasteisiin.

Omistaja otti yhteyttä Kuopion pelastuskoirien peko-vastaavaan ja toukokuussa 2012 kävimmekin ”urani” ensimmäisissä treeneissä minun ollessa 1,5 vuotias. Se oli jännää, olimmehan molemmat omistajani kanssa täysin amatöörejä, eikä meillä ollut hajuakaan mitä tapahtuu tai miksi jotain tapahtuu. Siellä me oltiin jännän äärellä, aikeissa lähteä kokeilemaan kuinka jälkeä tehdään.

Jännitys hävisi kuitenkin pian, kun huomasimme, että meidät otettiin avosylin vastaan ja porukka siellä oli oikein osaavaa (ja pitkäpinnaista) ja saimme selkeät ohjeet ja opastuksen. Porukka oli pieni, mutta sitäkin tiiviimpi ja kaikki auttoivat toisiaan, emmekä me tunteneet itseämme ulkopuolisiksi, vaikka se ensin vähän pelottikin.

 

Tosiaan, siellä teimme elämämme ensimmäiset jäljet. Olihan se melkoista räpistelyä ja vähän taisi ohjaajanikin olla hukassa, koiran lukutaito kun sillä ei (vieläkään) ole kummoinen. Mutta sen verran kivaa se oli, että jatkoimme jälkitreeniä ja aika pian ohjaajani huomasikin minun olevan melkoisen hyvä jälkikoira.

 

IMG_126308663073490

Halva peltojäljellä 2014 syksyllä

 

Kesä treenattiin sitten tiiviisti tottelevaisuutta ja jälkeä, myös hakua aloiteltiin, mutta se oli minusta liian jännää. Pelotti lähteä niin kauaksi omistajastani metsään, yksin. Kesän lopulla minulle asetettiin tavoite, Bh-koe suoritettu hyväksytysti, ennenkuin täyttäisin 3.

Edistyin jäljellä hyvää vauhtia, myös tottelevaisuus sujui. Tein töitä mielelläni omistajalleni. Ja meillä oli aina treeneissä kivaa 🙂 Todellisuus tuli kuitenkin vastaan, en ollut kyllin rohkea ja itsevarma. Yritin kyllä kovasti mutta se ei riittänyt, niimpä jäimme peko-ryhmästä pois alkukesästä 2013.

Jatkoimme kuitenkin kupekossa, treenasimme jälkeä, tottelevaisuutta ja vähän myös hakua. Siirryimme peltojäljeltä melko äkkiä metsäjälkeen, opin ajaman kulmat, ilmaisin esineet, edistyin jatkuvasti, olin kuulema fiksu. Rohkeuttakin sain lisää ja niin omistajanikin, joten koekalenterin pläräys alkoi. Tietenkin vain tokokokeiden osalta, mutta kuitenkin 🙂

Lisää taas ensi kerralla 🙂

———————————

Mikä on Kupeko?

Kuopion Pelastuskoirat ry.

KuPeko ry on perustettu Kuopiossa vuonna 1999 ja rekisteröity virallisesti 2000. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tukea pelastuskoiratoimintaa Suomessa.

KuPeko järjestää jäsenilleen pelastus- ja palveluskoiratoimintaan liittyvää koulutusta ja kursseja sekä toimii yhteistyössä viranomaisten ja muiden asianomaisten yhdistysten kanssa.

Tällä hetkellä KuPekossa on 28 jäsentä, joista noin 15 harjoittelee tavoitteellisesti.

Yhdistyksellä on käytössään yhteensä noin 250 hehtaaria metsä- ja peltoalueita sekä varasto- ja teollisuusrakennuksia Kuopion taajamassa.

Sekä tottelevaisuus- että maastoharjoituksia pidetään läpi vuoden.

KuPeko ry on Suomen palveluskoiraliiton jäsen.

 

www.kupeko.org

————————————

Mikä on Bh-koe?

Käyttäytymiskoe (PAKK) on esikoe, joka koirakon on suoritettava hyväksytysti päästäkseen osallistumaan palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin. Hyväksytystä suorituksesta saa koulutustunnuksen BH.

Koe sisältää:

• perustottelevaisuusliikkeitä

• liikenteessä käyttäytymisosuuden

Kokeen voivat suorittaa kaikenrotuiset koirat. Osallistumisen alaikäraja on 12 kuukautta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 + = 22

Viimeisimmät kommentit